Reseförsäkring

En reseförsäkring är en försäkring som tecknar när man ska ut och resa. Man kan även ha ett resetillägg i sin hemförsäkring som täcker det som sker när man är ute och reser. Har man ingen reseförsäkring så kan det bli väldigt dyrt ifall någonting oväntat händer. Exempelvis så kan det kosta en miljon svenska kronor att åka ambulansflyg från Asien, ett benbrott i Schweiz kan kosta över 100 000 kronor att fixa och intensivvård i USA kostar ungefär 40 000 kronor om dagen. Har man ingen försäkring så får man stå för hela den kostnaden själv. Ofta så ingår det ett reseskydd hemförsäkring och den ger ett helt OK grundskydd i 45 dagar.

Ska man vara borta längre är det viktigt att teckna en speciell försäkring. Reser man inom EU har man som svensk medborgare rätt till samma hjälp som landets befolkning, men även det kan kosta.

I reseförsäkringar ingår oftast även skydd mot stöld av baggage, hjälp på plats om något händer och allt som ingår i ens hemförsäkring även fast man är utomlands.

Reseförsäkring med betalkort?

Visste du att det ofta ingår försäkring för vissa saker när/om du betalar med kort. Både VISA & MasterCard har ett automatiskt försäkringsskydd som gäller om du betalar mer än hälften av din resa med ditt kort. Försäkringen inkluderar även din make/partner/sambo och barn under 23 år som bor hos dig.

Det som brukar ingå är

  • Olycklsfallförsäkring med ekonomisk ersättning
  • Förseningsskydd (även försening av bagage)
  • Avbeställningsskydd om du inte skulle kunna åka pga. t.ex. sjukdom eller olycksfall.
  • Självriskeliminering – om skada uppstår på din bostad eller bil när du är på resa (högst 10 000 kr)

Men var alltid noga med att läsa de villkor som gäller just dig!